Mit glutenfrie liv

Mit liv uden gluten startede tilbage i midt 00’erne, efter jeg ved ikke hvor meget sygdom grundet uforklarlige årsager, men alt pegede en vej. Det var min maven den var gal med. Men ingen kunne sige hvad det var, for jeg blev ikke testet positiv på den gammeldags cøliaki test. I dag er der flere forskellige tests, og man ved at det ikke er alle, der reagere på samme måde. Efter en god rundtur i det danske sundhedsvæsen, uden de svar jeg havde håbet på. Så jeg mig nødsaget til, at tænker ud af boksen, og søge alternativ behandling. Jeg havde på det her tidspunkt ondt i maven hver dag, og jeg var ked og til tider deprimeret. Symptomer man i dag kæder sammen med gluten intolerance.

Dagens i grøn

Den glutenfrie start

Jeg gik allerede i starten af 00’erne til kropterapeutisk massage hos en body sds behandler. Han havde luftet tanken om et glutenfrit liv for mig, men jeg kunne ikke rigtig overskue det. Det virkede alt for besværligt og totalt uoverskueligt! Jeg startede derfor med at tage almindelig hvede ud af min kost, det hjalp slet ikke – men jeg fik en introduktion til hvordan man læser ingredienslisten på dagligvarerne i supermarked. Noget der kun er blevet nemmere med tiden, i dag er alle allergener fremhævet med fed skrift, der gør dem mere synlige og dermed nemmere at opdage.

Derefter blev jeg anbefalet, at besøge en Kinesiolog. Jeg var ved at være desperart, så jeg ringede bare og fik en tid. Jeg havde brug for, at der var nogle der kunne skubbe mig i den rigtige retning. Jeg kom igennem en helt klassisk 1. behandling, hvor jeg blev tjekket for en masse fødvarer, da det var min mave-tarm-kanal der var min udfordring. Efter en fuldstændig vild oplevelse hvor jeg ikke selv havde kontrol over min krop, min krop afviste stort set alle fødevarer. Jeg gik fra den lille lejlighed i Hillerød med en liste så lang over fødevarer, som jeg skulle holde mig fra. Jeg gik all-in og holdt mig 100% fra alt på listen. Ingen gluten, ingen mælkeprodukter, ingen sukker og ingen rødt kød, det var i grove træk det der stod på den liste. Jeg spiste en masse ris, grønsager, frugt, nødder, æg og kylling.

Glutenfrie fastelavnsboller

Opskrift på glutenfrie fastelavnsboller.

Den hurtige ændring med glutenfri kost

Ret hurtigt kunne jeg mærke en ændring, jeg fik de fødevarer som jeg i dag er intolerant overfor ud af min kost. Samtidig med at jeg gav mit fordøjelses system en pause fra sukker og rødt kød. En pause de fleste med et udfordret immunsystem burde unde sig selv. Det er ikke meningen at man skal holde sig fra det for altid, men blot give sin krop en pause, og en mulighed for at genopbygge sig selv igen. Men nogle gange oplever man, at man har udviklet en intolerance overfor fødevaren. Den båd endte jeg i, jeg er nemlig intolerant overfor både gluten og laktose.

For 15 år siden var der ikke mange glutenfrie alternativer i supermarked. De fleste anede ikke en gang hvad glutenfri var for noget. Jeg var derfor på vej ud i en livstil helt uden bagværk, sådan følte jeg det i hvert fald i lang tid. Heldigvis boede min søster i Sverige på det her tidspunkt, og hun fortalte om alle de allergivenlige madvare der var i alle deres supermarkeder. Så begyndte vi at tage til Sverige og handle ind, jeg fik øjnene op for mulighederne. Hvis mærker som Semper og Fria kunne bage glutenfrit, så burde jeg også kunne. Nedenfor kan du se mine indkøb tilbage i foråret, heldigvis er flere af produkterne også at finde på hylden i de store supermarkeder herhjemme.

Glutenfrie indkøb i Sverige

Balancen imellem resultatet og forventningerne til glutenfrit bagværk

Glutenfrit gærbrød må og kan ikke sammenlignes med gluten holdigt bagværk. Dermed ikke sagt, at det ikke er godt – det er bare anderledes. Gær reagere med gluten, så uden proteinet gluten hæver brødet ikke. Der findes heldigvis ingredienser, der kan få gæren til at hæve. Du kan heller ikke sammenligne brødet fra bageren med dit hjemmebag, det er 2 forskellige resultater. Men du kan sagtens sammenligne det hjemmebagte, resultatet er mange gange så tæt på hinanden at mine gæster bliver overrasket. For hjemme hos mig, kan man både blive budt på almindelige kager, men så sandelig også de glutenfrie 😉

Glutenfri kringle

Glutenfri kanelstang efter opskrift fra Teklas køkken.

Skriv et svar